Popularity of Top Politicians

CVVM Sociologického ústavu AV ČR zjišťovalo v květnovém šetření, zda dotázaní důvěřují vybraným ústavním činitelům (viz tabulky 1 a 2). Předložený seznam obsahoval jména 26 politiků. Do výzkumu byli vedle standardně zařazovaných členů vlády, prezidenta, předsedů Senátu a Poslanecké sněmovny a předsedů parlamentních stran tentokrát výjimečně začleněni také ombudsman a předseda Strany zelených, která má z mimoparlamentních subjektů v nadcházejících volbách největší šanci získat křesla v Poslanecké sněmovně.

Mezi našimi vrcholnými politiky jsou jako nejdůvěryhodnější hodnoceni prezident Václav Klaus (66 %), ombudsman Otakar Motejl (65 %) a ministr kultury Vítězslav Jandák (63 %), jimž téměř shodně vyjádřily důvěru přibližně dvě třetiny oslovených. O něco nižší úrovní podpory disponují opět tři politici; přesně polovina respondentů důvěřuje ministryni školství Petře Buzkové, více než dvě pětiny vyslovily důvěru premiérovi Paroubkovi (45 %) a ministrovi financí B. Sobotkovi (44 %). Přibližně třetina dotázaných deklarovala důvěru ministrům C. Svobodovi (34 %), D. Rathovi (31 %), Z. Škromachovi (30 %) a F. Bublanovi (29 %), dále předsedovi Senátu P. Sobotkovi (28 %), předsedovi SZ Bursíkovi (31 %) a předsedovi ODS Topolánkovi (30 %).

V porovnání s výsledky z března 2006 (viz tabulku 2) statisticky průkazně nenarostl počet důvěřujících u žádného sledovaného politika s výjimkou předsedy Senátu Sobotky (+ 4). Mírný pokles důvěry byl naopak zaznamenán u předsedy ODS Topolánka (- 4 %ní body).