DomovTiskové zprávyEkonomickéEkonomický vývojObčané o inflaci a reálných příjmech – květen až červenec 2022

Občané o inflaci a reálných příjmech – květen až červenec 2022

Výzkum CVVM, který probíhal od poloviny května do začátku července 2022, se zabýval problematikou pohybu všeobecné cenové hladiny, respektive míry inflace. Nejprve jsme všem dotázaným položili otázku týkající se vývoje reálných příjmů jejich domácnosti v uplynulém roce. Následně jsme se respondentů dotázali na hodnocení inflace v minulém roce a na to, jaký vývoj reálných příjmů předpokládají v letošním roce.

Více než dvě třetiny (69 %) českých občanů jsou toho názoru, že jejich reálné příjmy jsou nižší v porovnání s uplynulým rokem. Čtvrtina (25 %) hodnotí svoje reálné příjmy jako zhruba stejné a jen o málo více než dvacetina (6 %) hodnotí svoje reálné příjmy jako vyšší oproti minulému roku.

Více než polovina (53 %) občanů hodnotila inflaci za rok 2021 jako spíše přijatelnou a dvě pětiny (40 %) jako spíše nepřijatelnou.

93 % dotázaných očekává další inflační znehodnocení měny v tomto roce, přičemž 54 % se domnívá, že to znehodnocení bude výrazné. Jde o výrazně nejhorší výsledek za celou dobu realizace srovnatelných měření od roku 2007.

asovky
Panel 3

opvv fin

stante se tazatelem

Chcete se stát aktivními členy CVVM?

Přihlaste se do naší tazatelské sítě a podílejte se na výzkumech, které zná celá země.

loga 06

Sociální sítě

logo twit2logo insta2

fb logo soutwit logo sou

Odběr novinek

Odebíráte následující zaškrtnuté položky: