Ostatní
Hodnocení kvality vzdělávání a možnosti dosažení vzdělání českou veřejností – podzim 2024
Pravidelný výzkum CVVM realizovaný od začátku září do konce listopadu 2024 zjišťoval názory české veřejnosti starší 15 let na úroveň vzdělávání na jednotlivých typech škol, zdali je v ČR každému umožněno dosáhnout vzdělání odpovídajícího jeho schopnostem, jaké skutečnosti ovlivňují dosažení vzdělání, jaké vlastnosti a dovednosti se daří vzdělávacímu systému rozvíjet u žáků, na podporu zřizování různých typů škol v rámci povinné školní docházky. V posledním bodě byl výzkum zaměřen na souhlas české veřejnosti se zavedením školného na veřejných vysokých školách.
Vnímání transformace energetiky ČR veřejností
V srpnu 2024 byl do panelového výzkumu Naše společnost zařazen blok otázek věnovaných problematice energetiky. Část otázek se zaměřila na přechod energetiky k čistším, ekologicky šetrnějším zdrojům energie při výrobě tepla a elektřiny.
Veřejnost o Zelené dohodě pro Evropu
V první dekádě srpna 2024 byl do panelového šetření Naše společnost zařazen blok otázek věnovaných problematice energetiky. Část otázek se zaměřila na problematiku tzv. Zelené dohody pro Evropu z roku 2020.
Veřejnost o jaderné energetice
V první dekádě srpna 2024 byl do panelového šetření Naše společnost zařazen blok otázek věnovaných problematice energetiky včetně jaderné.
Přehled prezentací z konference Budoucnost spotřeby potravin | září 2024
Dne 22. září jsme uspořádali již druhou konferenci na téma spotřeby potravin, kde jsme se mohli seznámit se širokou škálou aktivit a aktérů, kteří se věnují problematice spotřeby potravin, zahrádkaření či snižování podílu potravinového odpadu. Aktivita se konala v rámci programu Potraviny pro budoucnost ze Strategie AV21.
Pokud jste se na konferenci nemohli dostavit osobně, můžete se seznámit s prezentacemi, které během konference představili naši hosté i my z CVVM. Odkaz naleznete v každém názvu příspěvku níže:
Porozumění pojmům „Minimální trvanlivost“ a „Spotřebujte do“ – Potraviny 2024
Naprostá většina (82 %) české veřejnosti používá správně označení „Spotřebujte do…“ oproti tomu význam minimální trvanlivosti je méně jasný a zná jej jen asi polovina (51 %) občanů, více než dvě pětiny (44 %) mu přisuzují stejný význam jako údaji „Spotřebujte do“.
Od roku 2017 obeznámenost české veřejnosti s pojmem „minimální trvanlivost“ roste.
Při nakupování se podle pojmu „Spotřebujte do“ rozhoduje 81 % občanů, podle pojmu „Minimální trvanlivost“ pak 85 %.
Česká veřejnost o metodě CRISPR/Cas9 – Potraviny 2024
Naprostá většina (85 %) české veřejnosti o metodě CRISPR/Cas9 dosud nikdy neslyšela.
Skoro tří čtvrtinová většina (74 %) české veřejnosti souhlasí s tím, aby metoda CRISPR/Cas9 mohla být použita k léčebným účelům, naopak nejméně souhlasně česká veřejnost přijímá možnost použití této metody pro zvýšení výkonnosti sportovců (77 % s tím nesouhlasí).
Česká veřejnost k problematice geneticky upravených plodin – Potraviny 2024
Výrazná většina dotázaných (82 %) se s pojmem geneticky modifikovaných plodin setkala, z toho desetina (10 %) s jistotou ví, čeho se tento pojem týká, necelá polovina (48 %) přibližně ví, co tento pojem znamená, a další necelá čtvrtina (24 %) se s tímto pojmem sice již setkala, ale neví, čeho se týká. V porovnání s předchozími výzkumy vidíme nárůst podíl občanů, kteří o GMP nejen slyšeli, ale také zhruba vědí, čeho se tento pojem týká.
Pozvánka na konferenci Budoucnost spotřeby potravin: redukce plýtvání a podpora samozásobitelství jako cesty k udržitelnějšímu nakládání s potravinami
Centrum pro výzkum veřejného mínění sociologického ústavu AV ČR. v.v.i. vás srdečně zve na konferenci
Budoucnost spotřeby potravin: redukce plýtvání a podpora samozásobitelství jako cesty k udržitelnějšímu nakládání s potravinami
23. září 2024 | 9:00–14:30 v budově AV ČR na Národní třídě 3, Praha 1
Konference se uskuteční v rámci výzkumného programu Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost.
K registraci zbývají už jen 3 dny! Přijďte se seznámit s inspirativními tématy týkajícími se nakládáním s potravinami v různých částech dodavatelského řetězce, spotřeby, zemědělství i individuálního zahrádkaření. Podívejte se, na koho a na co se můžete na konferenci těšit. Vyplňte registrační dotazník v odkazu uvnitř dokumentu a my Vám budeme držet místo!
https://cvvm.soc.cas.cz/images/Budoucnost_spotreby_potravin%202024_konference_pozvanka.pdf-5.pdf
Pozvánka na konferenci Budoucnost spotřeby potravin: redukce plýtvání a podpora samozásobitelství jako cesty k udržitelnějšímu nakládání s potravinami
Centrum pro výzkum veřejného mínění sociologického ústavu AV ČR. v.v.i. vás srdečně zve na konferenci
Budoucnost spotřeby potravin: redukce plýtvání a podpora samozásobitelství jako cesty k udržitelnějšímu nakládání s potravinami
23. září 2024 | 9:00–14:30 v budově AV ČR na Národní třídě 3, Praha 1
Konference se uskuteční v rámci výzkumného programu Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost.
K registraci máte příležitost už jen 5 dní, podívejte se, na koho a na co se můžete na konferenci těšit:
https://cvvm.soc.cas.cz/images/Budoucnost_spotreby_potravin%202024_konference_pozvanka.pdf-5.pdf
Strana 1 z 74
Přihlaste se do naší tazatelské sítě a podílejte se na výzkumech, které zná celá země. |