DomovTiskové zprávyOstatníOstatní - RůznéČeská věda z pohledu obyvatel České republiky

Stravovací návyky v českých domácnostech – Potraviny 2025

Čeští občané jedí nejčastěji tři (44 %) nebo čtyři jídla (29 %) denně.
Mezi muži je častější konzumace právě tří jídel denně (50 % mužů, 39 % žen), ženy naopak v porovnání s muži o něco častěji mají za den jídla čtyři (24 % mužů, 32 % žen). Z hlediska věku pak vidíme, že s jeho růstem roste také podíl lidí, kteří pravidelně konzumují 3 jídla za den.
Jednoznačně nejčastěji si lidé (sami nebo někdo z jejich domácnosti) doma připravují snídaně a večeře, konkrétně přibližně dvě třetiny lidí (66 % snídaně, 69 % večeře) si je připravují 6 až 7 krát za týden. Co se týká obědů, tak ty si doma chystá 6 až 7 krát za týden více než polovina lidí (52 %) lidí.

Drtivá většina lidí (97 %) obvykle v běžném týdnu doma večeří, 70 % snídá a nejméně často doma lidé obědvají (50 %).
Co se týče stravování mimo domov, tak alespoň 1x za 14 dní, se lidé nejčastěji stravují v jídelně/kantýně (33 %), někde jinde mimo domov, tedy například u někoho z příbuzných (26 %) a v restauraci (24 %).
Více než tři pětiny (62 %) české veřejnosti rozvozové aplikace k objednávce jídla nikdy nevyužívají. Naopak necelá čtvrtina (24 %) je využívá častěji než jednou za půl roku.

asovky
Panel 3

opvv fin

stante se tazatelem

Chcete se stát aktivními členy CVVM?

Přihlaste se do naší tazatelské sítě a podílejte se na výzkumech, které zná celá země.

loga 06

Sociální sítě

logo insta2

  linkedin

fb logo soutwit logo sou

 

Odběr novinek

Odebíráte následující zaškrtnuté položky: