Ostatní - Různé
Přehled prezentací z konference Budoucnost spotřeby potravin | září 2024
Dne 22. září jsme uspořádali již druhou konferenci na téma spotřeby potravin, kde jsme se mohli seznámit se širokou škálou aktivit a aktérů, kteří se věnují problematice spotřeby potravin, zahrádkaření či snižování podílu potravinového odpadu. Aktivita se konala v rámci programu Potraviny pro budoucnost ze Strategie AV21.
Pokud jste se na konferenci nemohli dostavit osobně, můžete se seznámit s prezentacemi, které během konference představili naši hosté i my z CVVM. Odkaz naleznete v každém názvu příspěvku níže:
Porozumění pojmům „Minimální trvanlivost“ a „Spotřebujte do“ – Potraviny 2024
Naprostá většina (82 %) české veřejnosti používá správně označení „Spotřebujte do…“ oproti tomu význam minimální trvanlivosti je méně jasný a zná jej jen asi polovina (51 %) občanů, více než dvě pětiny (44 %) mu přisuzují stejný význam jako údaji „Spotřebujte do“.
Od roku 2017 obeznámenost české veřejnosti s pojmem „minimální trvanlivost“ roste.
Při nakupování se podle pojmu „Spotřebujte do“ rozhoduje 81 % občanů, podle pojmu „Minimální trvanlivost“ pak 85 %.
Česká veřejnost o metodě CRISPR/Cas9 – Potraviny 2024
Naprostá většina (85 %) české veřejnosti o metodě CRISPR/Cas9 dosud nikdy neslyšela.
Skoro tří čtvrtinová většina (74 %) české veřejnosti souhlasí s tím, aby metoda CRISPR/Cas9 mohla být použita k léčebným účelům, naopak nejméně souhlasně česká veřejnost přijímá možnost použití této metody pro zvýšení výkonnosti sportovců (77 % s tím nesouhlasí).
Česká veřejnost k problematice geneticky upravených plodin – Potraviny 2024
Výrazná většina dotázaných (82 %) se s pojmem geneticky modifikovaných plodin setkala, z toho desetina (10 %) s jistotou ví, čeho se tento pojem týká, necelá polovina (48 %) přibližně ví, co tento pojem znamená, a další necelá čtvrtina (24 %) se s tímto pojmem sice již setkala, ale neví, čeho se týká. V porovnání s předchozími výzkumy vidíme nárůst podíl občanů, kteří o GMP nejen slyšeli, ale také zhruba vědí, čeho se tento pojem týká.
Pozvánka na konferenci Budoucnost spotřeby potravin: redukce plýtvání a podpora samozásobitelství jako cesty k udržitelnějšímu nakládání s potravinami
Centrum pro výzkum veřejného mínění sociologického ústavu AV ČR. v.v.i. vás srdečně zve na konferenci
Budoucnost spotřeby potravin: redukce plýtvání a podpora samozásobitelství jako cesty k udržitelnějšímu nakládání s potravinami
23. září 2024 | 9:00–14:30 v budově AV ČR na Národní třídě 3, Praha 1
Konference se uskuteční v rámci výzkumného programu Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost.
K registraci zbývají už jen 3 dny! Přijďte se seznámit s inspirativními tématy týkajícími se nakládáním s potravinami v různých částech dodavatelského řetězce, spotřeby, zemědělství i individuálního zahrádkaření. Podívejte se, na koho a na co se můžete na konferenci těšit. Vyplňte registrační dotazník v odkazu uvnitř dokumentu a my Vám budeme držet místo!
https://cvvm.soc.cas.cz/images/Budoucnost_spotreby_potravin%202024_konference_pozvanka.pdf-5.pdf
Pozvánka na konferenci Budoucnost spotřeby potravin: redukce plýtvání a podpora samozásobitelství jako cesty k udržitelnějšímu nakládání s potravinami
Centrum pro výzkum veřejného mínění sociologického ústavu AV ČR. v.v.i. vás srdečně zve na konferenci
Budoucnost spotřeby potravin: redukce plýtvání a podpora samozásobitelství jako cesty k udržitelnějšímu nakládání s potravinami
23. září 2024 | 9:00–14:30 v budově AV ČR na Národní třídě 3, Praha 1
Konference se uskuteční v rámci výzkumného programu Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost.
K registraci máte příležitost už jen 5 dní, podívejte se, na koho a na co se můžete na konferenci těšit:
https://cvvm.soc.cas.cz/images/Budoucnost_spotreby_potravin%202024_konference_pozvanka.pdf-5.pdf
Pozvánka na konferenci Budoucnost spotřeby potravin: redukce plýtvání a podpora samozásobitelství jako cesty k udržitelnějšímu nakládání s potravinami
Centrum pro výzkum veřejného mínění sociologického ústavu AV ČR. v.v.i. vás srdečně zve na konferenci
Budoucnost spotřeby potravin: redukce plýtvání a podpora samozásobitelství jako cesty k udržitelnějšímu nakládání s potravinami
23. září 2024 | 9:00–14:30 v budově AV ČR na Národní třídě 3, Praha 1
Plýtvání potravinami v českých domácnostech – Potraviny 2024
Téměř polovina české veřejnosti (49 %) považuje plýtvání potravinami za velký problém, podle dalších více než dvou pětin (45 %) plýtvání potravinami správné není, ale jsou tu aktuálnější problémy, které je potřeba řešit, a pouze 6 % českých občanů nepovažuje plýtvání potravinami za celospolečenský problém.
Téměř dvě třetiny (64 %) občanů deklarují, že celkové množství potravin vyhozených jejich domácností nepřesahuje 10 %. Necelá pětina (18 %) dotázaných se pak přiklání k variantě, že jejich domácnost vyhodí více než 10 %, ale méně než čtvrtinu potravin. Pouze 2 % dotázaných přiznala vyhazování více než čtvrtiny, ale méně než poloviny potravin. Naopak 15 % veřejnosti tvrdí, že jejich domácnost nevyhazuje žádné potraviny.
Česká veřejnost o lokálních potravinách – Potraviny 2024
Do speciálního výzkumu Potraviny 2024 zaměřeného zejména na plýtvání potravinami a nákupní a spotřební chování českých občanů zařadilo letos CVVM i velký blok otázek týkajících se lokálních potravin. V rámci výzkumu jsme např. zjišťovali, jestli se respondenti zajímají o téma lokálních potravin, jestli tyto potraviny nakupují, a pokud ano, tak jaké, jak často, kde a proč. Věnovali jsme se také názoru respondentů na dostupnost lokálních potravin v místě jejich bydliště, překážkám, které jim brání, aby tyto potraviny kupovali častěji, nebo podpoře produkce lokálních potravin od různých územních celků. Odpovědi na výše uvedené otázky a mnoho dalších jsou tématem této tiskové zprávy.
Nákupní a spotřební chování českých domácností a postoje k obalovým materiálům – Potraviny 2024
Ve speciálním výzkumu Potraviny 2024 CVVM SOÚ AV ČR zjišťovalo názory a postoje české veřejnosti k nakupování potravin. Respondenti uváděli, jaké aktivity a nákupní návyky jejich domácnosti mají, jakou částku na potraviny měsíčně vydají a podle jakých kritérií a kde nakupují. V další části výzkumu jsme se zaměřili na nákupní chování vzhledem k životnímu prostředí, nakupování bez obalu nebo jak relevantní je pro české občany zvažovat dopad výroby potravin na životní prostředí.
Strana 1 z 23
Přihlaste se do naší tazatelské sítě a podílejte se na výzkumech, které zná celá země. |