Ostatní - Různé
Pozvánka na konferenci Budoucnost spotřeby potravin: redukce plýtvání a podpora samozásobitelství jako cesty k udržitelnějšímu nakládání s potravinami
Centrum pro výzkum veřejného mínění sociologického ústavu AV ČR. v.v.i. vás srdečně zve na konferenci
Budoucnost spotřeby potravin: redukce plýtvání a podpora samozásobitelství jako cesty k udržitelnějšímu nakládání s potravinami
23. září 2024 | 9:00–14:30 v budově AV ČR na Národní třídě 3, Praha 1
Konference se uskuteční v rámci výzkumného programu Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost.
K registraci zbývají už jen 3 dny! Přijďte se seznámit s inspirativními tématy týkajícími se nakládáním s potravinami v různých částech dodavatelského řetězce, spotřeby, zemědělství i individuálního zahrádkaření. Podívejte se, na koho a na co se můžete na konferenci těšit. Vyplňte registrační dotazník v odkazu uvnitř dokumentu a my Vám budeme držet místo!
https://cvvm.soc.cas.cz/images/Budoucnost_spotreby_potravin%202024_konference_pozvanka.pdf-5.pdf
Pozvánka na konferenci Budoucnost spotřeby potravin: redukce plýtvání a podpora samozásobitelství jako cesty k udržitelnějšímu nakládání s potravinami
Centrum pro výzkum veřejného mínění sociologického ústavu AV ČR. v.v.i. vás srdečně zve na konferenci
Budoucnost spotřeby potravin: redukce plýtvání a podpora samozásobitelství jako cesty k udržitelnějšímu nakládání s potravinami
23. září 2024 | 9:00–14:30 v budově AV ČR na Národní třídě 3, Praha 1
Konference se uskuteční v rámci výzkumného programu Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost.
K registraci máte příležitost už jen 5 dní, podívejte se, na koho a na co se můžete na konferenci těšit:
https://cvvm.soc.cas.cz/images/Budoucnost_spotreby_potravin%202024_konference_pozvanka.pdf-5.pdf
Pozvánka na konferenci Budoucnost spotřeby potravin: redukce plýtvání a podpora samozásobitelství jako cesty k udržitelnějšímu nakládání s potravinami
Centrum pro výzkum veřejného mínění sociologického ústavu AV ČR. v.v.i. vás srdečně zve na konferenci
Budoucnost spotřeby potravin: redukce plýtvání a podpora samozásobitelství jako cesty k udržitelnějšímu nakládání s potravinami
23. září 2024 | 9:00–14:30 v budově AV ČR na Národní třídě 3, Praha 1
Plýtvání potravinami v českých domácnostech – Potraviny 2024
Téměř polovina české veřejnosti (49 %) považuje plýtvání potravinami za velký problém, podle dalších více než dvou pětin (45 %) plýtvání potravinami správné není, ale jsou tu aktuálnější problémy, které je potřeba řešit, a pouze 6 % českých občanů nepovažuje plýtvání potravinami za celospolečenský problém.
Téměř dvě třetiny (64 %) občanů deklarují, že celkové množství potravin vyhozených jejich domácností nepřesahuje 10 %. Necelá pětina (18 %) dotázaných se pak přiklání k variantě, že jejich domácnost vyhodí více než 10 %, ale méně než čtvrtinu potravin. Pouze 2 % dotázaných přiznala vyhazování více než čtvrtiny, ale méně než poloviny potravin. Naopak 15 % veřejnosti tvrdí, že jejich domácnost nevyhazuje žádné potraviny.
Česká veřejnost o lokálních potravinách – Potraviny 2024
Do speciálního výzkumu Potraviny 2024 zaměřeného zejména na plýtvání potravinami a nákupní a spotřební chování českých občanů zařadilo letos CVVM i velký blok otázek týkajících se lokálních potravin. V rámci výzkumu jsme např. zjišťovali, jestli se respondenti zajímají o téma lokálních potravin, jestli tyto potraviny nakupují, a pokud ano, tak jaké, jak často, kde a proč. Věnovali jsme se také názoru respondentů na dostupnost lokálních potravin v místě jejich bydliště, překážkám, které jim brání, aby tyto potraviny kupovali častěji, nebo podpoře produkce lokálních potravin od různých územních celků. Odpovědi na výše uvedené otázky a mnoho dalších jsou tématem této tiskové zprávy.
Nákupní a spotřební chování českých domácností a postoje k obalovým materiálům – Potraviny 2024
Ve speciálním výzkumu Potraviny 2024 CVVM SOÚ AV ČR zjišťovalo názory a postoje české veřejnosti k nakupování potravin. Respondenti uváděli, jaké aktivity a nákupní návyky jejich domácnosti mají, jakou částku na potraviny měsíčně vydají a podle jakých kritérií a kde nakupují. V další části výzkumu jsme se zaměřili na nákupní chování vzhledem k životnímu prostředí, nakupování bez obalu nebo jak relevantní je pro české občany zvažovat dopad výroby potravin na životní prostředí.
Česká hospoda (2023)
Výzkumný projekt „Pivo a hospody v české společnosti“, realizuje CVVM SOÚ AV ČR nepřetržitě od roku 2004. Zpráva přináší základní výsledky o obrazu české hospody u české veřejnosti, funkcích, které podle ní plní, a hodnocení změn, které prodělává, včetně očekávaného směřování dalšího vývoje. Poslední blok je věnován otázkám na hospody v místě bydliště a na jejich zanikání, resp. vznikání v posledních letech.
Obliba a navštěvování restauračních zařízení (2023)
Výzkumný projekt „Pivo a hospody v české společnosti“, realizuje CVVM SOÚ AV ČR nepřetržitě od roku 2004. Tato zpráva přináší základní výsledky týkající se toho, jaké gastronomické podniky mají lidé v oblibě, jak často a z jakých důvodů je navštěvují nebo jaké dopady pro ně měla opatření během pandemie C-19. Součástí je také informace o tom, jaké během návštěvy preferují nápoje.
Zájem o pivo a jeho výběr (2023)
Výzkumný projekt „Pivo a hospody v české společnosti“ realizuje CVVM SOÚ AV ČR nepřetržitě od roku 2004. Tato zpráva přináší základní výsledky toho, jak se lidé zajímají o značku nebo typ piva, které pijí, zda stabilně preferují určitou značku, nebo je raději střídají a ochutnávají neznámá piva, a jak jsou pro ně při výběru piva důležité některé vybrané aspekty.
Pivo v české společnosti (2023)
Výzkumný projekt „Pivo a hospody v české společnosti“ realizuje CVVM SOÚ AV ČR nepřetržitě od roku 2004. Tento text přináší základní informace o vývoji podílu konzumentů piva mezi dospělými obyvateli České republiky a o množství a frekvenci, s jakou pivo pijí, a všímá si také postavení piva nealkoholického a jeho vývoje v posledních letech. Dále přibližuje okolnosti, za jakých lidé pivo pijí, včetně změn mezi obdobím před a po pandemii C-19, a ukazuje vývoj postoje obyvatel k českému prvenství v konzumaci piva.
Strana 1 z 22
Přihlaste se do naší tazatelské sítě a podílejte se na výzkumech, které zná celá země. |