Obliba restauračních zařízení a nápojů v roce 2016

NS_1609

V září 2016 CVVM SOÚ AV ČR, v.v.i., zopakovalo některé otázky s tematikou restauračních zařízení, které jsou součástí výzkumného projektu Pivo a hospody v české společnosti probíhajícího od roku 2004. V této tiskové zprávě jsou uvedeny základní výsledky otázek na oblíbený typ podniku a popsány rozdíly v jejich charakteru z hlediska frekvence návštěv a hlavního důvodu návštěv. Součástí je také analýza oblíbených nápojů, jaké si lidé objednávají při setkávání s přáteli.

Zobrazit všechny zprávy z výzkumu

Číst dál...

Role chuti a ceny při výběru piva a hodnocení českého prvenství v jeho konzumaci v roce 2016

V září 2016 CVVM SOÚ AV ČR, v.v.i., zopakovalo některé otázky s tematikou piva, které jsou součástí výzkumného projektu Pivo a hospody v české společnosti probíhajícího od roku 2004. Tato tisková zpráva uvádí základní výsledky otázek důležitost chuti, ceny a reklamy při výběru piva a také na postoj veřejnosti k českému prvenství v množství konzumovaného piva.

Zobrazit všechny zprávy z výzkumu

Číst dál...

Pivo v české společnosti v roce 2016

NS_1609

V září 2016 CVVM SOÚ AV ČR, v.v.i., zopakovalo některé otázky s tematikou piva, které jsou součástí výzkumného projektu Pivo v české společnosti probíhajícího od roku 2004. Tato zpráva přináší základní výsledky o podílu konzumentů piva mezi dospělými obyvateli České republiky a o množství a frekvenci, s jakou pivo pijí. Zpráva si všímá také postavení piva nealkoholického a jeho vývoje v posledních letech.

Zobrazit všechny zprávy z výzkumu

Číst dál...

Veřejnost o speciálních školách a inkluzivním vzdělávání – září 2016

V září 2016 CVVM zjišťovalo názory české veřejnosti na vytváření speciálních škol v rámci povinné základní devítileté školní docházky a také názory na to, zda by se děti se zdravotním nebo mentálním postižením, děti z chudých či naopak z bohatých rodin, děti cizích státních příslušníků, romské děti a mimořádně nadané děti měly vzdělávat v běžných třídách.

Zobrazit všechny zprávy z výzkumu

Číst dál...

Postoje obyvatel České republiky k novele zákona o českém školství, platbám za vysoké školy a státním maturitám – září 2016

NS_1609

V zářijovém šetření CVVM SOÚ AV ČR, v.v.i., položilo baterii otázek zkoumající postoje občanů České republiky k opatřením zavedeným novelou zákona o českém školství. Zároveň se CVVM dotazovalo na názory občanů vzhledem ke státním maturitám a placení školného na veřejných vysokých školách. Výsledky naznačují, že veřejnost přijímá většinu opatření v novele zákona kladně. Návrh na zavedení školného je stejně jako v předešlých letech přijímán negativně, státní maturity se naopak těší podpoře mírné většiny populace.

Zobrazit všechny zprávy z výzkumu

Číst dál...

Hodnocení kvality různých typů škol – září 2016

NS_1609

V září 2016 byl do pravidelného výzkumu CVVM Naše společnost zařazen blok otázek týkajících se českého školství a vzdělávání. Otázky mimo jiné zjišťovaly názory české veřejnosti na úroveň vzdělávání na vybraných typech škol a možnost dosáhnout vzdělání odpovídajícího schopnostem.

Zobrazit všechny zprávy z výzkumu

Číst dál...

Vyhazování vzhledově nedokonalé zeleniny jako jedna z forem plýtvání potravinami – červen 2016

Součástí bloku otázek týkajících se plýtvání potravinami byla i část, která se zabývala nákupem vzhledově ne zcela dokonalého ovoce a zeleniny. Dotázaní se konkrétně vyjadřovali k tomu, které potraviny by si při možnosti volby vybrali - zda dokonalé, méně dokonalé nebo zda by vůbec nad vzhledem vybrané zeleniny či ovoce uvažovali. Dále vybírali hlavní důvod pro tuto volbu. Posledním bodem pak byl jejich odhad podílu vyhozených potravin z důvodu vzhledových nedokonalostí vůči celkové produkci. Výzkum probíhal v termínu od 3. do 20. června 2016.

Zobrazit všechny zprávy z výzkumu

Číst dál...

Informovanost české veřejnosti o bezlepkové dietě – červen 2016

NS_1606

Součástí bloku otázek, který se zabýval chováním občanů při nákupu a spotřebě potravin, byla i část týkající se konzumace potravin obsahujících lepek. Občané se vyjadřovali, zda oni sami či někdo v jejich okolí má intoleranci lepku a zároveň zda respondenti nebo někdo jim blízký dodržuje bezlepkovou dietu.

Zobrazit všechny zprávy z výzkumu

Číst dál...

Spotřeba a plýtvání potravinami jako sociální problém – červen 2016

V červnovém CVVM SOÚ AV ČR, v.v.i., zkoumalo postoje a deklarované chování české veřejnosti s ohledem na základní rozměry problematiky plýtvání potravinami: (1.) Naléhavost problému a důvody, které jednotlivce motivují k omezení plýtvání potravinami. (2.) Odhadované množství vyhozených potravin v domácnosti a důvody, které k plýtvání potravinami vedou. (3.) Organizace nákupů a její vliv na plýtvání. Tato zjištění pak zasazujeme do kontextu mezinárodního srovnání, zejména s Británií a USA.

Zobrazit všechny zprávy z výzkumu

Číst dál...

Česká veřejnost k problematice geneticky upravených potravin – červen 2016

NS_1606

V červnovém výzkumu zjišťovalo CVVM SOÚ AV ČR, v.v.i. postoje české veřejnosti ke geneticky upraveným potravinám. Konkrétně bylo zjišťováno, zda se respondenti již s pojmem modifikovaných neboli geneticky upravených potravin setkali, následně vyjadřovali, do jaké míry je toto téma zajímá a zda mají dostatek informací o problematice geneticky modifikovaných potravin. Následně zodpovídali, jak často při nákupu potravin sledují údaje o genetické úpravě potravin či složek výrobku na etiketách výrobků. Poslední částí bloku byla sada výroků týkající se bezpečnosti konzumace takových potravin, stavu vědeckého poznání jejich dopadů na zdraví člověka a nakupování geneticky modifikovaných potravin. Zpráva nabízí i srovnání některých výsledků s výzkumem Pew Research Centre z USA.

Zobrazit všechny zprávy z výzkumu

Číst dál...