Ochota přijmout zaměstnání – léto 2024

V rámci výzkumu, který proběhl letos v červnu až v srpnu 2024, položilo CVVM respondentům baterii otázek, která zjišťovala, zda by v případě nezaměstnanosti přijali zaměstnání vyžadující jisté ústupky, a dále otázku, jakou práci by dotázaný hledal při ztrátě zaměstnání (konkrétní – jakoukoli).

Číst dál...

Česká veřejnost o nezaměstnanosti – léto 2024

V posledním šetření, které probíhalo v létě tohoto roku se CVVM mimo jiné zabývalo problematikou nezaměstnanosti.

Číst dál...

Porozumění pojmům „Minimální trvanlivost“ a „Spotřebujte do“ – Potraviny 2024

Naprostá většina (82 %) české veřejnosti používá správně označení „Spotřebujte do…“ oproti tomu význam minimální trvanlivosti je méně jasný a zná jej jen asi polovina (51 %) občanů, více než dvě pětiny (44 %) mu přisuzují stejný význam jako údaji „Spotřebujte do“.
Od roku 2017 obeznámenost české veřejnosti s pojmem „minimální trvanlivost“ roste.
Při nakupování se podle pojmu „Spotřebujte do“ rozhoduje 81 % občanů, podle pojmu „Minimální trvanlivost“ pak 85 %.

Číst dál...

Česká veřejnost o metodě CRISPR/Cas9 – Potraviny 2024

Naprostá většina (85 %) české veřejnosti o metodě CRISPR/Cas9 dosud nikdy neslyšela.
Skoro tří čtvrtinová většina (74 %) české veřejnosti souhlasí s tím, aby metoda CRISPR/Cas9 mohla být použita k léčebným účelům, naopak nejméně souhlasně česká veřejnost přijímá možnost použití této metody pro zvýšení výkonnosti sportovců (77 % s tím nesouhlasí).

Číst dál...

Česká veřejnost k problematice geneticky upravených plodin – Potraviny 2024

Výrazná většina dotázaných (82 %) se s pojmem geneticky modifikovaných plodin setkala, z toho desetina (10 %) s jistotou ví, čeho se tento pojem týká, necelá polovina (48 %) přibližně ví, co tento pojem znamená, a další necelá čtvrtina (24 %) se s tímto pojmem sice již setkala, ale neví, čeho se týká. V porovnání s předchozími výzkumy vidíme nárůst podíl občanů, kteří o GMP nejen slyšeli, ale také zhruba vědí, čeho se tento pojem týká.

Číst dál...

Důvěra k vybraným institucím veřejného života a mezilidská důvěra – léto 2024

V pravidelném výzkumu CVVM Naše společnost realizovaném v průběhu letních měsíců 2024 byla respondentům položena otázka zjišťující jejich důvěru ve vybrané společenské instituce a důvěru mezilidskou.

Číst dál...

Pozvánka na konferenci Budoucnost spotřeby potravin: redukce plýtvání a podpora samozásobitelství jako cesty k udržitelnějšímu nakládání s potravinami

Centrum pro výzkum veřejného mínění sociologického ústavu AV ČR. v.v.i. vás srdečně zve na konferenci

Budoucnost spotřeby potravin: redukce plýtvání a podpora samozásobitelství jako cesty k udržitelnějšímu nakládání s potravinami

23. září 2024 | 9:00–14:30 v budově AV ČR na Národní třídě 3, Praha 1

Konference se uskuteční v rámci výzkumného programu Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost.

K registraci zbývají už jen 3 dny! Přijďte se seznámit s inspirativními tématy týkajícími se nakládáním s potravinami v různých částech dodavatelského řetězce, spotřeby, zemědělství i individuálního zahrádkaření. Podívejte se, na koho a na co se můžete na konferenci těšit. Vyplňte registrační dotazník v odkazu uvnitř dokumentu a my Vám budeme držet místo!

https://cvvm.soc.cas.cz/images/Budoucnost_spotreby_potravin%202024_konference_pozvanka.pdf-5.pdf

Číst dál...

Důvěra ústavním institucím – léto 2024

V reprezentativním šetření CVVM SOÚ AV ČR byla v průběhu období od druhé dekády června do konce srpna roku 2024 vybraným občanům položena otázka, zda důvěřují základním ústavním institucím.

Číst dál...

Pozvánka na konferenci Budoucnost spotřeby potravin: redukce plýtvání a podpora samozásobitelství jako cesty k udržitelnějšímu nakládání s potravinami

Centrum pro výzkum veřejného mínění sociologického ústavu AV ČR. v.v.i. vás srdečně zve na konferenci

Budoucnost spotřeby potravin: redukce plýtvání a podpora samozásobitelství jako cesty k udržitelnějšímu nakládání s potravinami

23. září 2024 | 9:00–14:30 v budově AV ČR na Národní třídě 3, Praha 1

Konference se uskuteční v rámci výzkumného programu Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost.

K registraci máte příležitost už jen 5 dní, podívejte se, na koho a na co se můžete na konferenci těšit:

https://cvvm.soc.cas.cz/images/Budoucnost_spotreby_potravin%202024_konference_pozvanka.pdf-5.pdf

Číst dál...

Pozvánka na konferenci Budoucnost spotřeby potravin: redukce plýtvání a podpora samozásobitelství jako cesty k udržitelnějšímu nakládání s potravinami

Centrum pro výzkum veřejného mínění sociologického ústavu AV ČR. v.v.i. vás srdečně zve na konferenci

Budoucnost spotřeby potravin: redukce plýtvání a podpora samozásobitelství jako cesty k udržitelnějšímu nakládání s potravinami

23. září 2024 | 9:00–14:30 v budově AV ČR na Národní třídě 3, Praha 1

Číst dál...

Plýtvání potravinami v českých domácnostech – Potraviny 2024

Téměř polovina české veřejnosti (49 %) považuje plýtvání potravinami za velký problém, podle dalších více než dvou pětin (45 %) plýtvání potravinami správné není, ale jsou tu aktuálnější problémy, které je potřeba řešit, a pouze 6 % českých občanů nepovažuje plýtvání potravinami za celospolečenský problém.
Téměř dvě třetiny (64 %) občanů deklarují, že celkové množství potravin vyhozených jejich domácností nepřesahuje 10 %. Necelá pětina (18 %) dotázaných se pak přiklání k variantě, že jejich domácnost vyhodí více než 10 %, ale méně než čtvrtinu potravin. Pouze 2 % dotázaných přiznala vyhazování více než čtvrtiny, ale méně než poloviny potravin. Naopak 15 % veřejnosti tvrdí, že jejich domácnost nevyhazuje žádné potraviny.

Číst dál...

asovky
Panel 3

opvv fin

stante se tazatelem

Chcete se stát aktivními členy CVVM?

Přihlaste se do naší tazatelské sítě a podílejte se na výzkumech, které zná celá země.

loga 06

Sociální sítě

logo twit2logo insta2

fb logo soutwit logo sou

Odběr novinek

Odebíráte následující zaškrtnuté položky: