DomovTiskové zprávyEkonomickéPráce, příjmy, životní úroveňVeřejnost o ekonomickém dopadu epidemie COVID-19 - Naše společnost - speciál - květen 2020

Veřejnost o ekonomickém dopadu epidemie COVID-19 - Naše společnost - speciál - květen 2020

V rámci šetření bylo respondentům položeno několik otázek, které se týkaly bezprostředních ekonomických dopadů epidemie a s ní spojených protiepidemických opatření. Konkrétně šetření zjišťovalo, jak se od počátku epidemie změnily příjmy domácností, v nichž respondenti žijí, jak se krize dotkla jejich dosavadní ekonomické aktivity a jak dlouho by při pokračování dosavadního stavu dokázala jejich domácnost vycházet s příjmem.

Od počátku pandemie do května třetina respondentů zaznamenala pokles příjmů své domácnosti, 5 % naopak uvádí, že příjmy jejich domácnosti vzrostly.

Negativní dopady koronavirové krize v podobě omezení pracovní doby či dokonce ztráty místa zaznamenala bezmála polovina zaměstnanců, omezení zakázek nebo nutnost ukončit svou dosavadní činnost uvedly tři čtvrtiny samostatně činných.

Pouze 5 % dotázaných uvedlo, že ve stávající situaci jejich domácnost již nevychází s penězi, naopak tři pětiny by při pokračování situace v podmínkách, jež platily v květnu, neměly mít potíže s rozpočtem ještě minimálně další tři měsíce.

asovky
Panel 3

opvv fin

stante se tazatelem

Chcete se stát aktivními členy CVVM?

Přihlaste se do naší tazatelské sítě a podílejte se na výzkumech, které zná celá země.

loga 06

Sociální sítě

logo twit2logo insta2

fb logo soutwit logo sou

Odběr novinek

Odebíráte následující zaškrtnuté položky: