Česká veřejnost k problematice geneticky upravených plodin – Potraviny 2024

Výrazná většina dotázaných (82 %) se s pojmem geneticky modifikovaných plodin setkala, z toho desetina (10 %) s jistotou ví, čeho se tento pojem týká, necelá polovina (48 %) přibližně ví, co tento pojem znamená, a další necelá čtvrtina (24 %) se s tímto pojmem sice již setkala, ale neví, čeho se týká. V porovnání s předchozími výzkumy vidíme nárůst podíl občanů, kteří o GMP nejen slyšeli, ale také zhruba vědí, čeho se tento pojem týká.

Více než čtyři pětiny (82 %) české veřejnosti jsou přesvědčeny, že informace o genetické úpravě potraviny nebo její složky by měla být obsažena na etiketě výrobku.
Více než pětina (21 %) českých občanů považuje genetickou úpravu plodin za morálně nepřijatelnou, více než dvě pětiny (41 %) si myslí opak a více než čtvrtina (28 %) zůstává na pomezí souhlasu a nesouhlasu.
Více než polovina (56 %) respondentů by byla dle svých slov ochotna použít lék vyrobený pomocí geneticky modifikovaných organismů.

asovky
Panel 3

opvv fin

stante se tazatelem

Chcete se stát aktivními členy CVVM?

Přihlaste se do naší tazatelské sítě a podílejte se na výzkumech, které zná celá země.

loga 06

Sociální sítě

logo twit2logo insta2

fb logo soutwit logo sou

Odběr novinek

Odebíráte následující zaškrtnuté položky: