DomovTiskové zprávyOstatníZdraví, volný časVeřejnost o testování a očkování proti onemocnění COVID-19 – červen 2021

Veřejnost o testování a očkování proti onemocnění COVID-19 – červen 2021

Ochotu nechat se naočkovat proti onemocnění COVID-19 vyjádřila v našem průzkumu přibližně třetina (35 %) dotázaných občanů, negativní postoj k očkování zaujala necelá čtvrtina (23 %) oslovených. Alespoň první dávku očkování měla v době konání výzkumu za sebou přibližně šestina (16 %) oslovených, další téměř pětina (19 %) pak již byla kompletně naočkovaná. Zbylých 7 % občanů pak stále váhá.
Respondenti, kteří se chtějí nechat očkovat, případně už naočkovaní jsou, jako nejčastější důvod svého rozhodnutí uváděli, že chtějí zůstat zdraví, ochránit se před onemocněním COVID-19, z něhož mají obavy, nebo že chtějí zamezit závažnému průběhu tohoto onemocnění.

Dotázaní, kteří se podle svých slov očkovat proti onemocnění COVID-19 nechtějí, jako nejčastější důvod uváděli nedůvěru k očkování jako takovému, to, že vakcína byla vyvinuta příliš rychle a není tak dostatečně otestovaná a že mají obavy z vedlejších účinků očkování nebo dlouhodobých následků.
Více než dvě třetiny (69 %) veřejnosti v první polovině června souhlasily s tím, že antigenní testování by mělo být i nadále pro všechny hrazeno každé 3 dny, téměř tři pětiny českých občanů (57 %) pak s tím, že vstup na hromadné akce by měl být umožněn pouze lidem, kteří jsou naočkovaní nebo otestovaní.

asovky
Panel 3

opvv fin

stante se tazatelem

Chcete se stát aktivními členy CVVM?

Přihlaste se do naší tazatelské sítě a podílejte se na výzkumech, které zná celá země.

loga 06

Sociální sítě

logo twit2logo insta2

fb logo soutwit logo sou

Odběr novinek

Odebíráte následující zaškrtnuté položky: