DomovTiskové zprávyPolitickéInstituce a politiciDůvěra k ústavním institucím a spokojenost s politickou situací

Důvěra k ústavním institucím a spokojenost s politickou situací

V únoru 2006 mírně vzrostla v porovnání s předcházejícím měsícem důvěra občanů téměř ke všem ústavním institucím s výjimkou obecních zastupitelstev. Nejdůvěryhodnější ústavní institucí zůstal i v únoru 2006 prezident České republiky. V současné době důvěřuje prezidentovi 74 % českých občanů. Také česká vláda si v porovnání s lednem 2006 mírně polepšila.

V současné době se vláda jeví důvěryhodná 44 % Čechů. Rovněž důvěra občanů k oběma komorám českého parlamentu mírně vzrostla. Poslanecké sněmovně vyjádřilo v únoru 2006 důvěru 29 % dotázaných, Senátu ČR 26 %. Svému krajskému zastupitelstvu důvěřuje necelá polovina obyvatel ČR (47 %), svému obecnímu zastupitelstvu pak zhruba šest z deseti Čechů (59 %). V naší zemi výrazně převažuje nespokojenost s politickou situací nad spokojeností.