Důvěra k vrcholným politikům

CVVM Sociologického ústavu AV ČR zjišťovalo v únorovém šetření, zda dotázaní důvěřují vybraným ústavním činitelům (viz tabulky 1 a 2). Předložený seznam tentokrát obsahoval jména 26 politiků (všichni členové vlády, prezident, předsedové Senátu a Poslanecké sněmovny, předsedové parlamentních stran, předseda Ústavního soudu a eurokomisař Špidla).

Mezi našimi vrcholnými politiky je jako nejdůvěryhodnější hodnocen prezident Václav Klaus, jemuž vyjádřily důvěru více než dvě třetiny oslovených (68 %).

Jen o poznání nižší podporu má ministr kultury Vítězslav Jandák (64 %). Podporou bezmála poloviny respondentů disponují ministryně školství Petra Buzková a premiér Jiří Paroubek (47 resp. 44 %). Téměř dvě pětiny oslovených vyjádřily důvěru ministrům B. Sobotkovi (38 %), C. Svobodovi a předsedovi ÚS Rychetskému (oba 37 %). Přibližně třetina dotázaných deklarovala důvěru ministrům Bublanovi a Škromachovi (33 resp. 35 %) a předsedovi ODS Topolánkovi (33 %).

V porovnání s výsledky z října 2005 (resp. ledna 2006, viz tabulku 2) výrazněji narostl počet důvěřujících zejména v případě ministryní Buzkové (+5 %ních bodů) a Bérové (+4), ministrů Jandáka (+13) a Bublana (+6), předsedy KDU-ČSL Kalouska (+6). Významnější pokles důvěry byl naopak zaznamenán u premiéra Paroubka (-4) a ministra Sobotky (-11).