DomovTiskové zprávyPolitickéInstituce a politiciHodnocení připravenosti státu a jeho institucí na epidemii COVID-19 a míra obav spojená s COVIDem - Naše společnost - speciál - listopad 2020

Hodnocení připravenosti státu a jeho institucí na epidemii COVID-19 a míra obav spojená s COVIDem - Naše společnost - speciál - listopad 2020

Centrum pro výzkum veřejného mínění se ve svém speciálním výzkumu zaměřilo na koronavirovou krizi a zkušenosti občanů s ní. Speciální výzkum byl proveden v rámci projektu Naše společnost, za otázky a design šetření zodpovídá CVVM, data sbírala společnost Median.

Většina českých občanů (61 %) uvedla, že ČR nebyla připravena na trasování, necelá polovina (47 %) nepřipravenost konstatovala u distančního vzdělávání. U ostatních položek převládlo převážně výrazně pozitivní hodnocení.

 

Oproti šetření v květnu se zcela změnilo hodnocení připravenost ČR u zásobování zdravotními pomůckami (nárůst pozitivního hodnocení 43 procentních bodů). Zvláštní pozornost si zasluhuje pokles „připravenosti“ u poskytování informací o 13 procentních bodů.

O vlastní zdraví se obává 49 % dotázaných, oproti září došlo k poklesu o 8 procentních bodů.

O zdraví svých blízkých se obává 77 % dotázaných, od září stoupl o 7 procentních bodů podíl těch, kdo se velmi obávají.

Téměř čtyři pětiny dotázaných se obávají zhoršení ekonomické situace ČR a také omezení zdravotní péče mimo COVID. Oproti květnovému šetření se výrazně zvýšila obava z nedostatku kapacit v nemocnicích (z 30 % na 56 %).

asovky
Panel 3

opvv fin

stante se tazatelem

Chcete se stát aktivními členy CVVM?

Přihlaste se do naší tazatelské sítě a podílejte se na výzkumech, které zná celá země.

loga 06

Sociální sítě

logo twit2logo insta2

fb logo soutwit logo sou

Odběr novinek

Odebíráte následující zaškrtnuté položky: