DomovTiskové zprávyPolitickéInstituce a politiciHodnocení reakce institucí na epidemii COVID-19 a dodržování opatření proti šíření koronaviru - Naše společnost - speciál - duben 2021

V souvislosti se šířením koronaviru česká veřejnost hodnotí nejvíce pozitivně práci zdravotníků, Hasičského záchranného sboru, armády a policie, naopak nejkritičtější je k působení Vlády ČR.

Z platných opatření v době sběru dat (26. 3. – 15. 4. 2021) a zařazených do výzkumu čeští občané nejčastěji dodržují zákaz opustit území okresu (69 % vždy, 17 % většinou), nejméně naopak povinnost mít zakrytý nos a ústa při setkání s přáteli nebo členy rodiny žijící mimo společnou domácnost (29 % vždy, 26 % většinou).

Mezi českou veřejností jednoznačně převažuje mínění, že by dodržování platných opatření proti šíření koronaviru mělo být kontrolováno (70 %), opačný názor zastává pouze čtvrtina (25 %).