DomovTiskové zprávyPolitickéInstituce a politiciDůvěra k stranickým představitelům

Důvěra k stranickým představitelům

CVVM Sociologického ústavu AV ČR v říjnovém šetření zjišťovalo, zda dotázaní důvěřují vybraným politikům (viz tabulky 1 a 2). Předložený seznam obsahoval jména třiadvaceti čelných představitelů stran zastoupených v Poslanecké sněmovně.

Mezi stranickými představiteli získala největší důvěru oslovených občanů Vlasta Parkanová (53 %). Na druhém místě pomyslného žebříčku se umístil pražský primátor Pavel Bém (44 % důvěřujících).

Následují s jistým odstupem místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda Strany zelených Martin Bursík (shodně 36 %). Předsedům obou nejsilnějších stran, Jiřímu Paroubkovi a Mirku Topolánkovi, důvěřuje shodně přesně třetina oslovených. Jen o poznání méně respondentů vyslovilo důvěru místopředsedům ODS Petru Nečasovi a Miroslavě Němcové (32 resp. 31 %). Důvěru zhruba čtvrtiny respondentů (v rozmezí 24 až 26 %) si získali místopředsedové ODS Ivan Langer a Petr Bendl, 1. místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal, Cyril Svoboda a předseda KSČM Vojtěch Filip.

V porovnání s výsledky předcházejících měření (viz tabulku 1) došlo u řady sledovaných politiků k poměrně výraznému poklesu počtu důvěřujících. V prvé řadě se jedná o představitele ČSSD, J. Paroubka (-12 %ních bodů) a B. Sobotku (-8 %) a politiky KDU-ČSL, bývalého předsedu M. Kalouska (-11 %) a C. Svobodu (-9 %). Naopak statisticky průkazný nárůst důvěry byl zaznamenán u P. Béma, M. Němcové a M. Bursíka (všichni + 5 %ních bodů) a P. Nečase (+7 %).