DomovTiskové zprávyPolitickéInstituce a politiciDůvěra k ústavním institucím a spokojenost s politickou situací

Důvěra k ústavním institucím a spokojenost s politickou situací

V šetření Centra pro výzkum veřejného mínění SOÚ AV ČR realizovaném v rámci projektu Naše společnost 2006 v prosinci 2006 jsme položili respondentům otázku, zda důvěřují jednotlivým ústavním institucím. Sledování důvěry občanů k ústavním institucím je pravidelnou součástí našich šetření, což nám umožňuje sledovat vývoj důvěry v čase.Dlouhodobě je nejdůvěryhodnější českou ústavní institucí prezident.

V současnosti mu důvěřují téměř tři čtvrtiny českých občanů (73 %). Nejmenší podíl důvěřujících zaznamenaly obě komory Parlamentu. Poslanecké sněmovně na počátku prosince důvěřovalo 24 % obyvatel ČR starších 15 let, Senátu pak o jeden procentní bod více (25 %). Krajským zastupitelstvům v aktuálním průzkumu vyjádřila důvěru necelá polovina oslovených (47 %), téměř dvě třetiny občanů (64 %) důvěřují svému obecnímu zastupitelstvu.

Se současnou politickou situací v naší zemi je spokojena pouze desetina českých občanů (10 %), nespokojenost vyjádřily téměř dvě třetiny oslovených (64 %).