DomovTiskové zprávyEkonomickéEkonomický vývojEkonomická situace a materiální životní podmínky z pohledu veřejného mínění ve středoevropském srovnání

Ekonomická situace a materiální životní podmínky z pohledu veřejného mínění ve středoevropském srovnání

V hodnocení současné ekonomické situace ČR, Polska, Maďarska a Slovenska obecně převažují kritické názory nad příznivým míněním.Relativně nejpříznivější hodnocení bylo přitom zaznamenáno právě v České republice. 12 % českých respondentů považuje aktuální ekonomickou situaci ČR za dobrou, 41 % za špatnou a 46 % ji charakterizuje jako „ani dobrou, ani špatnou“.

O něco hůře ekonomickou situaci hodnotí lidé v Maďarsku, kde se podíl kritických vyjádření blížil jedné polovině (48 %), zatímco pozitivní hodnocení uváděl v průměru pouze jeden člověk z dvaceti. Více než polovina nespokojených se stavem domácí ekonomiky se objevila v Polsku (55 % „špatná“ ekonomická situace, 9 % „dobrá“) i na Slovensku (56 % „špatná“, 7 % „dobrá“).

Materiální životní podmínky svých domácností vnímají obyvatelé ČR spíše příznivě a v porovnání s ostatními třemi zeměmi, kde se uskutečnil srovnatelný výzkum, vyznívá jejich hodnocení jednoznačně nejlépe, když 32 % Čechů označilo materiální životní podmínky své domácnosti za dobré, 44 % za „ani dobré, ani špatné“ a 23 % za špatné. Mezi zbývajícími zeměmi je hodnocení materiálních životních podmínek relativně nejpříznivější v Polsku (26 % dobré, 32 % špatné), po něm následuje Slovensko (20 % dobré, 33 % špatné) a nejhůře své materiální životní podmínky hodnotí Maďaři (12 % dobré, 33 % špatné).

asovky
Panel 3

opvv fin

stante se tazatelem

Chcete se stát aktivními členy CVVM?

Přihlaste se do naší tazatelské sítě a podílejte se na výzkumech, které zná celá země.

loga 06

Sociální sítě

logo twit2logo insta2

fb logo soutwit logo sou

Odběr novinek

Odebíráte následující zaškrtnuté položky: