DomovTiskové zprávyOstatníEkologieVeřejnost o energetické politice a o tzv. Zelené dohodě pro Evropu – podzim 2022

Veřejnost o energetické politice a o tzv. Zelené dohodě pro Evropu – podzim 2022

V období od první poloviny září do počátku listopadu 2022 byl do pravidelného výzkumu Naše společnost zařazen blok otázek věnovaných problematice energetiky. Část otázek zkoumala zájem občanů o energetickou politiku České republiky a zaměřila se také na problematiku tzv. Zelené dohody pro Evropu z roku 2020, u které zjišťovala, zda s ní lidé souhlasí, nebo nesouhlasí, jak podle názoru veřejnosti její naplňování ovlivní současná energetická krize a na krátké baterii výroků, k nimž měli respondenti vyjádřit své stanovisko v podobě souhlasu, nebo nesouhlasu, byly zkoumány některé otázky související s realizací Zelené dohody.

O energetickou politiku se zajímá třípětinová většina Čechů, což představuje skokový nárůst zájmu v porovnání s posledním šetřením z roku 2018.

36 % českých občanů se Zelenou dohodou souhlasí, 46 % s ní nesouhlasí. Sedm z deseti (69 %) soudí, že Zelená dohoda přispívá k neúměrnému zdražování energií.

Většina (57 %) české veřejnosti se kloní k názoru, že energetická krize ohrožuje realizaci Zelené dohody. 69 % se domnívá, že snížení objemu dodávek plynu z Ruska zpomalí ústup od spalování uhlí v zemích EU.

71 % Čechů si myslí, že pro zajištění energetické bezpečnosti je nezbytné posílit v EU přeshraniční spolupráci a solidaritu mezi členskými státy v případě krizí.

asovky
Panel 3

opvv fin

stante se tazatelem

Chcete se stát aktivními členy CVVM?

Přihlaste se do naší tazatelské sítě a podílejte se na výzkumech, které zná celá země.

loga 06

Sociální sítě

logo twit2logo insta2

fb logo soutwit logo sou

Odběr novinek

Odebíráte následující zaškrtnuté položky: