DomovTiskové zprávyOstatníVztahy a životní postojePostoje českých občanů k partnerství, manželství a rodičovství – duben/květen 2024

Postoje českých občanů k partnerství, manželství a rodičovství – duben/květen 2024

V rámci výzkumu prováděného během jara 2024 se Centrum pro výzkum veřejného mínění SOÚ AV ČR podrobněji zaměřilo na téma partnerství, manželství a rodičovství. Zkoumány byly názory na optimální počet dětí v rodině, ideální věk mužů a žen při narození prvního dítěte a další postoje související s rodičovstvím a partnerským soužitím.

Necelé tři čtvrtiny českých občanů (72 %) považují za nejvíce vyhovující model dvoudětné rodiny, rodinu s více potomky preferuje necelá čtvrtina (22 %) občanů a necelé desetině (6 %) se nejvíce zamlouvají rodiny s jedním dítětem.

Téměř polovina (46 %) českých občanů se domnívá, že ideálním věkem pro muže, aby se stal poprvé otcem, je do 29 let (včetně). Přibližně stejný podíl (50 %) lidí uvedl, že věk otce při narození prvního dítěte by měl být 30 let a více.

Názor, že žena by se měla stát matkou do 29 let věku (včetně), vyslovily více než čtyři pětiny (83 %) dotázaných. Mínění, že ideální věk matky při narození prvního dítěte je 30 let a více, zastává v současnosti jen necelá pětina (17 %) občanů.

Převládající souhlas vyjadřuje česká veřejnost s výrokem o přijatelnosti rozvodu, když je rodina nefunkční, se kterým souhlasí 85 % dotázaných. Téměř tři čtvrtiny občanů (72 %) se shodují v kladném postoji k soužití lidí, kteří spolu neplánují sňatek. Sňatek není pro téměř dvě třetiny veřejnosti (63 %) nutností mezi rodiči, kteří oba žijí ve společné domácnosti se svými dětmi.

Nejvyšší je podíl nesouhlasných odpovědí pro negativně formulované výroky, že není správné, aby spolu žili partneři v jednom bytě, pokud nebyli oddáni (79 %) a že špatné manželství je lepší než žádné (79 %).

asovky
Panel 3

opvv fin

stante se tazatelem

Chcete se stát aktivními členy CVVM?

Přihlaste se do naší tazatelské sítě a podílejte se na výzkumech, které zná celá země.

loga 06

Sociální sítě

logo twit2logo insta2

fb logo soutwit logo sou

Odběr novinek

Odebíráte následující zaškrtnuté položky: