DomovTiskové zprávyOstatníVztahy a životní postojeNázory veřejnosti na roli muže a ženy v rodině – duben/květen 2024

Názory veřejnosti na roli muže a ženy v rodině – duben/květen 2024

V rámci svého pravidelného šetření se Centrum pro výzkum veřejného mínění SOÚ AV ČR v průběhu března až května 2024 podrobně zaměřilo na názory českých občanů na role mužů a žen v rodině.

 

Podle názorů české veřejnosti by mělo být doménou mužů v rodině především provádění běžných oprav v domácnosti, které by měl podle necelých čtyř pětin (78 %) dotázaných provádět muž, a finanční zajištění domácnosti, jemuž by se měl věnovat muž podle necelé poloviny (48 %) občanů.

Ženám česká společnost z činností v domácnosti nejvíce přisuzuje vaření a uklízení. Vařit by měla žena podle více než dvou pětin (43 %) dotázaných a více než třetina české veřejnosti (34 %) souhlasí s názorem, že by měla v domácnosti uklízet žena.

I přesto, že česká veřejnost vnímá u různých činností rozdělení rolí, převažuje u většiny činností názor, že by se jim měli věnovat oba partneři rovnoměrně. Tento pohled na většinu činností se za poslední čtyři roky poměrně výrazně rozšířil. S tím, že by se měli oba partneři v rodině věnovat koníčkům (95 %), pěstovat společenské kontakty (93 %) a dále se vzdělávat (93 %), souhlasí více než devět desetin veřejnosti.

asovky
Panel 3

opvv fin

stante se tazatelem

Chcete se stát aktivními členy CVVM?

Přihlaste se do naší tazatelské sítě a podílejte se na výzkumech, které zná celá země.

loga 06

Sociální sítě

logo twit2logo insta2

fb logo soutwit logo sou

Odběr novinek

Odebíráte následující zaškrtnuté položky: