DomovTiskové zprávyPolitickéInstituce a politiciDůvěra k ústavním institucím a spokojenost s politickou situací

Důvěra k ústavním institucím a spokojenost s politickou situací

Nejdůvěryhodnější ústavní institucí zůstal i v prosinci 2005 prezident České republiky. Na poměrně vysoké úrovni se od září 2005 drží důvěra české vládě. V současné době jí důvěřuje 43 % obyvatel ČR. Tradičně nejméně důvěryhodné se českým občanům jevily obě komory českého parlamentu. Poslanecké sněmovně ČR vyjádřilo důvěru 27 % dotázaných a v porovnání s minulým měsícem si tak mírně polepšila.

Důvěra občanů k Senátu ČR zůstala téměř beze změny. Senátu nyní důvěřuje 22 % obyvatel naší země. Velmi stabilní je podíl důvěřujících v případě krajských a obecních zastupitelstev. Svému krajskému zastupitelstvu důvěřují přibližně čtyři z deseti obyvatel ČR (43 %), svému obecnímu zastupitelstvu pak zhruba šest z deseti Čechů (63 %). V naší zemi výrazně převažuje nespokojenost s politickou situací nad spokojeností.