DomovTiskové zprávyPolitickéInstituce a politiciDůvěra stranickým představitelům

Důvěra stranickým představitelům

Několikrát do roka se dotázaných ptáme, zda vybraným politickým osobnostem důvěřují. Seznam tentokrát obsahoval 27 jmen politiků, kteří stojí v čele stran zastoupených v Poslanecké sněmovně.

Mezi zástupci ČSSD Stanislavem Grossem (58 % důvěřujících) a premiérem Špidlou (31 %) na čele žebříčku popularity figuruje Miroslav Topolánek (40 %). Následují ministr zahraničí Cyril Svoboda a Jan Zahradil (shodně 30 %), předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (29%) a Miroslava Němcová (27 %), dále čtyři politici s přesně čtvrtinovou důvěrou (zástupci ODS Tlustý a Nečas, Kasal z KDU-ČSL a Ransdorf z KSČM).

V porovnání s výsledky z předcházejícího měření narostl výrazněji počet důvěřujících při současném poklesu skupiny nedůvěřujících v případě předsedy ODS Topolánka. Skupina důvěřujících narostla také u J. Zahradila, L. Zaorálka, M. Součkové a zejména u M. Němcové (+ 12%). Naopak důvěra poklesla (spolu s nárůstem nedůvěry) u předsedy KDU-ČSL M. Kalouska.

Někteří hodnocení politici, kteří patří k vrcholným představitelům svých stran, jsou však mezi veřejností poměrně neznámí. Tři čtvrtiny dotázaných neznají 1. místopředsedu KSČM Balína, obdobně je tomu i u místopředsedy US-DEU Hadravy a předsedů poslaneckých klubů KSČM (P. Kováčik) a ČSSD (P. Ibl). Petra Bendla (ODS) a Jiřího Dolejše (KSČM) nezná bezmála polovina občanů, kolem dvou pětin oslovených nezná ministra Němce (US-DEU) a Jaromíra Talíře (KDU-ČSL).