DomovTiskové zprávyPolitickéMezinárodní vztahyČeská veřejnost ke konfliktu na Ukrajině – podzim 2022

Česká veřejnost ke konfliktu na Ukrajině – podzim 2022

V šetření, jež proběhlo v období od začátku září do začátku listopadu 2022, Centrum pro výzkum veřejného mínění dotazovalo sadu otázek týkajících se konfliktu na Ukrajině a přijímání uprchlíků z Ukrajiny. Výzkum zjišťoval, zda se lidé zajímají o vývoj situace na Ukrajině a zda ji pokládají za bezpečnostní hrozbu pro Českou republiku, Evropu a mír ve světě, jak se občané staví ke krokům vlády na podporu Ukrajiny a jak hodnotí různá opatření směřující k zastavení probíhajícího konfliktu, zda se zajímají o situaci ohledně uprchlíků z Ukrajiny a jak se staví k jejich pobytu na území České republiky.

V současnosti se o vývoj situace na Ukrajině zajímají necelé tři pětiny (57 %) české veřejnosti, což je o 21 procentních bodů méně než na jaře letošního roku.

Více než sedm desetin občanů považuje situaci na Ukrajině za hrozbu pro mír ve světě (74 %), bezpečnost České republiky (72 %) i evropskou bezpečnost (71 %).

Jen o málo více než dvě pětiny občanů (42 %) souhlasí s kroky vlády na podporu Ukrajiny, o málo více než polovina (52 %) s nimi nesouhlasí. Podpora vlády v tomto ohledu klesla oproti jaru letošního roku o 16 procentních bodů, nesouhlas vzrostl o 17 procentních bodů.

Výrazná většina Čechů podporuje vyvíjení diplomatického tlaku na Rusko (70 %), mírně nadpoloviční většina schvaluje finanční podporu Ukrajiny (55 %) a necelá polovina podporuje i snahy o politickou a ekonomickou izolaci Ruska jakožto kroky směřující k zastavení konfliktu (49 %). Pouze jen o málo více než dvě pětiny (43 %) dotázaných však schvalují poskytování vojenského vybavení Ukrajině a naprostá většina odmítá vyslání vojáků na Ukrajinu (85 %).

O vývoj situace okolo uprchlíků z Ukrajiny se zajímají více než dvě pětiny (44 %) českých občanů, což je o 22 procentních bodů méně ve srovnání s letošním jarem.

Desetina (10 %) občanů je pro možnost trvalého usazení se ukrajinských uprchlíků zde, další více než tři pětiny (62 %) upřednostňují pouze dočasné přijetí s následným návratem do země původu, více než čtvrtina (27 %) se staví proti přijímání ukrajinských uprchlíků, což je o 14 procentních bodů více než na jaře letošního roku.

asovky
Panel 3

opvv fin

stante se tazatelem

Chcete se stát aktivními členy CVVM?

Přihlaste se do naší tazatelské sítě a podílejte se na výzkumech, které zná celá země.

loga 06

Sociální sítě

logo twit2logo insta2

fb logo soutwit logo sou

Odběr novinek

Odebíráte následující zaškrtnuté položky: