DomovTiskové zprávyPolitickéMezinárodní vztahyDůvěra a spokojenost Čechů s OSN, EU a NATO

Důvěra a spokojenost Čechů s OSN, EU a NATO

V rámci únorového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění byla zjišťována důvěra českých občanů vůči Evropské unii, Severoatlantické alianci a Organizaci spojených národů a dále spokojenost Čechů se členstvím v těchto institucích. Organizace spojených národů má důvěru více jak poloviny obyvatel České republiky (56 %), naopak nedůvěřivý postoj zaujímá k této instituci 27 % osob.

Vůči Evropské unii vyjádřila důvěru polovina Čechů, avšak dvě pětiny (40 %) lidí jsou opačného názoru. Relativně nejmenší podíl české populace důvěřuje NATO (45 %) a téměř stejný podíl (40 %) osob pak proklamuje vůči Severoatlantické alianci nedůvěru. Z hlediska spokojenosti se členstvím je na tom opět nejlépe OSN a naopak nejhůře je českými občany hodnoceno NATO. Téměř dvě třetiny Čechů (64 %) jsou spokojeny se členstvím v Organizaci spojených národů, na druhé straně nespokojenost v této otázce vyjádřila pětina obyvatel ČR (19 %). Se členstvím v Evropské unii jsou spokojeny téměř tři pětiny české populace (58 %), třetina lidí je naopak nespokojena (32 %). Nejnižší spokojenost se členstvím proklamují Češi ve vztahu k Severoatlantické alianci – spokojena je polovina z nich (50 %), nespokojenost cítí více jak třetina (36 %) českých občanů.