DomovTiskové zprávyPolitickéVolby a stranyPolitické strany a evropská integrace v názorech české veřejnosti

Politické strany a evropská integrace v názorech české veřejnosti

Součástí červnového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění byl rovněž soubor otázek mapujících názory české veřejnosti na politické strany a na proces evropské integrace. Téměř třetina českých občanů starších 18 let nechová sympatie k žádné politické straně. Necelá čtvrtina respondentů sympatizuje s ODS, 13 % dotázaných vyjádřilo své sympatie KSČM a 9 % ČSSD.

Výraznější podíl sympatizantů (konkrétně 7 %) zaznamenala ještě KDU-ČSL. Nejblíže se „své“ politické straně cítí příznivci KSČM, z nichž více než čtvrtina se této straně cítí „hodně blízko“ a necelá polovina „docela blízko“. Poměrně blízkým vztahem ke straně jsou charakterističtí rovněž přívrženci KDU-ČSL. Naopak přibližně polovina voličů ODS a ČSSD se označuje jen za sympatizanty těchto stran.

Česká veřejnost není v názorech na evropskou integraci ani zdaleka jednotná. Pokud však dotázané rozdělíme na dvě poloviny podle toho, ke kterému názorovému pólu se přiklonili, můžeme konstatovat, že 44 % oslovených se domnívá, že sjednocování zašlo příliš daleko. Blíže k tvrzení, že sjednocování by mělo být prohloubeno, se naopak cítí 38 % respondentů.

asovky
Panel 3

opvv fin

stante se tazatelem

Chcete se stát aktivními členy CVVM?

Přihlaste se do naší tazatelské sítě a podílejte se na výzkumech, které zná celá země.

loga 06

Sociální sítě

logo twit2logo insta2

fb logo soutwit logo sou

Odběr novinek

Odebíráte následující zaškrtnuté položky: