DomovTiskové zprávyPolitickéVolby a stranyProces rozhodování voličů v prvních evropských volbách

Proces rozhodování voličů v prvních evropských volbách

Ještě významnější důvod, podle kterého si budou čeští voliči vybírat, komu v evropských volbách odevzdat svůj hlas, než je strana či osobnost kandidáta, je názor na problémy v České republice.

Velká část deklarovaných voličů – 8 z 10 - je přesvědčena, že se jimi zvolená strana do Evropského parlamentu dostane . 10 % dotázaných uvedlo, že si myslí, že se jimi vybraná strana do EP nedostane, stejný podíl nevědělo.

Nejčastěji byli dotázaní přesvědčeni, že se do Evropského parlamentu dostane ODS a ČSSD (99 % jejich potenciálních voličů), poněkud méně jsou o tomto přesvědčeni příznivci KSČM (88 %) a KDU-ČSL (81 %). Všech, kteří si nebyli zcela jisti tím, zda se jimi vybraná politická strana či hnutí do Evropského parlamentu dostane (odpověděli na předchozí otázku „spíše ano“, „spíše“ nebo „rozhodně“ ne, příp. „nevím“), jsme se dále ptali, zda tedy tuto stranu budou volit, i když si nejsou zcela jisti, že se do EP dostane . Více než 2/3 z nich uvedlo, že tuto stranu bude přesto volit, pouhá 4 % by sáhla po kandidátním lístku jiné strany, 14 % uvedlo, že by v tom případě k volbám nešlo. Ostatní respondenti nevěděli, jak by se v této situaci zachovali.

asovky
Panel 3

opvv fin

stante se tazatelem

Chcete se stát aktivními členy CVVM?

Přihlaste se do naší tazatelské sítě a podílejte se na výzkumech, které zná celá země.

loga 06

Sociální sítě

logo twit2logo insta2

fb logo soutwit logo sou

Odběr novinek

Odebíráte následující zaškrtnuté položky: