Důvěra k vybraným institucím veřejného života a mezilidská důvěra – léto 2024

V pravidelném výzkumu CVVM Naše společnost realizovaném v průběhu letních měsíců 2024 byla respondentům položena otázka zjišťující jejich důvěru ve vybrané společenské instituce a důvěru mezilidskou.

Největší důvěře ze zkoumaných veřejných institucí se těší policie ČR (74 %), banky (69 %) a armáda (66 %), nejméně lidé důvěřují politickým stranám a hnutím (19 %).

Výraznější převaha důvěry nad nedůvěrou je patrná také v případě soudů a výzkumů veřejného mínění, menší převis důvěry byl zaznamenán i v případě rádií a u odborů byly důvěra s nedůvěrou statisticky vyrovnané. U zbývajících institucí (neziskové organizace, internet, televize, tisk, církve, politické strany a hnutí) již převažuje nedůvěra, a to většinou poměrně výrazně.

V porovnání s předchozím šetřením z jara 2023 byl zaznamenán výrazný propad důvěry v případě odborů (o dvanáct procentních bodů při nárůstu nedůvěry o čtyři procentní body), čímž se ale tato důvěra pouze vrátila na úroveň srovnatelnou s výsledky z předposledního minulého šetření. Poklesy důvěry nebo nárůsty nedůvěry v porovnání s rokem 2023 byly zjištěny také v případě politických stran a hnutí (obojí shodně o pět procentních bodů), televize (pokles důvěry o pět procentních bodů, nárůst nedůvěry o čtyři procentní body) a internetu (obojí shodně o čtyři procentní body). Naopak mírný pokles nedůvěry šetření ukázalo v případě církví (o pět procentních bodů).

Mezilidská (sociální) důvěra v české společnosti se po mírném poklesu v loňském roce vrátila na úroveň srovnatelnou s jarem 2022. Svým nejbližším důvěřuje 96 % dotázaných, obyčejným lidem pak 78 % (nárůst důvěry o pět procentních bodů při stejně velkém poklesu nedůvěry).

asovky
Panel 3

opvv fin

stante se tazatelem

Chcete se stát aktivními členy CVVM?

Přihlaste se do naší tazatelské sítě a podílejte se na výzkumech, které zná celá země.

loga 06

Sociální sítě

logo twit2logo insta2

fb logo soutwit logo sou

Odběr novinek

Odebíráte následující zaškrtnuté položky: